diumenge, 24 de setembre del 2023

Conversa amb Josep Ma. Mallarach: EN QUIN MOT VIVIM

 



Us oferim, de forma íntegre, l'entrevista que vam gravar aquest mes de setembre amb en Josep Ma Mallarach i que forma part de l'espai EN QUIN MOT VIVIM. Una conversa on posem en joc tres paraules: natura, espiritualitat, conservació i on cadascuna d'elles vol construir món, ajudar-nos a aixamplar la nostra vida comunitària, compartida. Gaudiu-ne i deixeu el vostre ressò, interrogants que us ressonin.

LA PODEU TROBAR al canal Youtube de Núvol interior.

Recordeu que En quin mot vivim ofereix una conversa mensual amb persones d'àmbits diversos. Gràcies per ser-hi!

dissabte, 2 de setembre del 2023

ESPIRITUALITATDE L'OIKOS: aixamplem l'espai compartit

 




El món es revela a aquell que viatja a peu (Werner Herzog, director de cinema Alemany)

A vegades tenim la sensació que no tenim temps i que no estem on volem estar. Molts cops no sabem descansar en nosaltres mateixos i ens sentim més fora que dins…

No vivim només de temps… o en tot cas el temps és el que ens ofereix ara i aquí l’oportunitat de descobrir i descobrir-nos: temps ancorat a través del silenci; temps narrat, portats per la imaginació i temps de donació: descobrir el do de compartir…

Dins d’aquest temps, ara si, podem reivindicar una espiritualitat de l’espai, del viatge, del laberint, de la recerca, de l’tinerari... Un espai on deixar petjada. Diu Cioran, que si esgotem la nostra realitat passant el temps, serem només un personatge. No ens haurem atrevit a posar-nos en camí, a ser homes i dones de destí…

Tenim necessitat d’espai (ens ho recorda profèticament) Adolphe Gesché. Cal reivindicar l’espiritualitat de l’oikos. Per exemple: l’amor és lloc, Oikos (casa). Escalfor i llar. Entre certs cabalistes jueus, la paraula lloc figurava com un dels noms de Déu. Les religions ens recorden la força de viure a fons, aixamplant, encarnant la nostra vida… i la metàfora del camí així ho expressa: els 4 camins per l’alliberació de l’hinduisme, el camí dividit en vuit que mena a la pau i la felicitat del budisme, el concepte de halacà del judaisme que significa originàriament la manera d’anar pel camí, en l’islam: dels cinc pilars, el pelegrinatge és el cinquè i últim, i a la Bíblia, Jesús diu que Jo soc el camí, la veritat i la vida. CAMÍ.

La paraula ethos (d’aquí ha nascut posteriorment la paraula ètica) té con a sentit primer estança habitual, i d’aquí com a sentit segon, derivat: hàbit, costum, conducta.

La persona és un ésser ètic perquè és un ésser de llar, d’estança... Som cosmos, som casa.

Cada mot, cada gest, cada pensament pot ser avui un nou mapa, que relligui mots, vincli persones formant comunitats i enllaci camins humans… que potser estaven molt allunyats.

Quan ens trobem davant d’una posta de sol, davant d’un paisatge bell… diem: ara sí que em sento agraït, em sento bé, connectat... La natura ens recorda que podem anar més enllà, i axí retrobar-nos amb nosaltres mateixos i els altres.

L’espiritualitat de l’oikos ens resitua, ens orienta dins d’una cartografia nova… Un GPS interior compartit.

Recorda que cada dia tens un mot, un núvol interior a les xarxes (twitter i Instagram) que desplega espai, Oikos.

Desitjo que cada núvol aixampli la teva vida! Bon viatge!


Nova conversa a EN QUIN MOT VIVIM

  Miquel Àngel Alabart és Psicopedagog i Terapeuta Gestalt i Familiar Sistèmic. Ha treballat en diversos àmbits de l’educació formal i no f...